Süs Kabağı Toğumu
Günümüzde süs kabağı tohumu farklı boylara ve türlere sahiptir. Rengarenk süs kabakları hem bahçenizi hem de evlerinizi renklendirmeye devam etmektedir. Yetiştirmesi oldukça kolay süs kabaklarının çeşitli kullanım alanları mevcuttur.
Süs kabaklarının istenilen boyutta ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için tohum seçimi oldukça önem teşkil etmektedir. Genellikle iri, küf olmayan, dolgun kabakların tohumu kullanılmalıdır. Önceki zamanlarda ekilmiş ve verimli süs kabakları elde etmiş tohumlara öncelik verilmelidir. Süs kabaklarının tohumu ekim için zaman ve yönteme dikkat edilmelidir.
Süs kabağı tohumu sivri olan bölge aşağı gelecek şekilde çok fazla derine inmeden dikine ekilmektedir. Çok derine ekilen tohumların çimlenmesi oldukça geç olmaktadır. İlerleyen haftalarda çimlenme gerçekleşmeye başlar. Süs kabakları yetiştirilmesinde yörenin iklimi, sıcaklığı ve toprak yapısı önemlidir. Verimli topraklarda ve ideal sıcaklığa sahip havada yetiştirilen süs kabakları oldukça verimlidir.
Süs Kabağı Bakımı
Süs kabaklarının birçok çeşidi bulunmaktadır. yaz mevsiminde kullanılan süs kabaklarının sap tarafı uzun, dip kısımları geniş ve şişmandır. Genellikle 50-60 cm uzunluğa sahiptirler. Süs kabakları meyve oluşumu başladıktan sonra sulamasını ihmal etmemek verim oranını artırmaktadır. Hızlı büyüyen bir bitki olan süs kabakları 3-4 gün aralıklar ile sulama işlemi yapılması gerekmektedir. Ancak bu süre hava şartlarına ve toprak verimine göre değişiklik göstermektedir.
Süs kabaklarının sulama işlemi yapılırken yapraklarına su sıçratmamaya dikkat edilmelidir. Bunun için en sağlıklı yöntem damlama sistemi ile sulama yapılmasıdır.
Süs kabağı tohumu ekildikten büyüyene kadar geçen sürede çeşitli hastalıklar görülebilir. Bunlardan en yaygın olarak bilineni küllenme hastalığıdır. Farkına varıldığında önlem alınması gerekir. Aksi takdirde çeşitli sıkıntılar yaratarak verim alınmasını etkilemektedir. İlaçlama yöntemi ile küllenme hastalığının önüne geçilebilir. Ancak ilaçlama yapılırken dikkat edilmelidir. Fazla ilaçlama yapılırsa kabaklar ölebilir. Aynı şekilde az miktarda ilaçlama yapılırsa da hastalığın önüne geçilmesi engellenemez.
Süs Kabağı Renklendirme
Çeşitli boyutlara sahip süs kabağı tohumu ekildikten sonra büyümesi ve olgunlaşması beklenir. Büyüyüp olgunlaşan tohumlar güzel bakıldığı takdirde verimli süs kabakları oluşmasına yardımcı olur. Olgunlaşıp gelişen süs kabakları toplandıktan sonra yemeklere kullanıldığı gibi farklı dekorasyonlar oluşturmak için çeşitli şekiller verilerek boyanabilir.