Süs Kabağı Boyama
Süs kabağı boyama konusunda birçok yöntem ve çeşit bulunmaktadır. Süs kabağı boyama teknikleri birbirinden farklı olmakla beraber oldukça zevkli bir hobidir. Ayrıca sadece büyüklerin değil çocukların da yapabileceği aktiviteler arasında yer almaktadır. Süs kabakları boyama tekniklerinde genellikle kökboyaları tercih edilmektedir. Kökboyaları sayesinde süs kabaklarının yapıları değişmemektedir.
Süs Kabağı Boyamada Çatlatma Tekniği
Süs kabağı boyama işleminde çatlatma tekniği oldukça yaygın kullanılmaktadır. Genellikle avize veya vazolarda tercih edilmektedir. Öncelikle süs kabaklarının dış yüzeyinde leke veya herhangi bir çizik kalmayacak şekilde temizlenmesine özen gösterilir. Su kabağı avizesinin zeminine uygun bir renk seçilir. Dikkatli ve özenle boyama işlemine başlanır. Su kabağı avizenizde çatlatma işlemi yapıldıktan sonra zemin rengi çatlaklardan rahatlıkla görülecektir. Uyum sağlayabilmek adına genellikle zıt renkler seçilmesine özen gösterilmelidir.
Zemin boyama işlemi gerçekleştirdikten sonra boyanın sağlamlığını korumak amacıyla medyum kullanılır. Bir kat sürülen medyum kuruyana kadar beklenmelidir. Koyu kıvama gelip kurumaya yaklaşan medyum daha kaliteli bir görünüme sahip olması adına bir kat daha sürülür. İkinci kat sürülen medyum kuruyana kadar yaklaşık 30-40 dakika beklenmesi gerekmektedir. Daha sonra zemine uygun çatlatma boyası seçilir. Çatlatma boyasını yumuşak bir fırça veya sünger yardımıyla boyama işlemi gerçekleştirilir.
Süs kabağı boyama da dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
-Kullanılan fırçanın yumuşak olmasına özen gösterilmelidir.
-Boyama işlemi yapılırken fırça tek yönde kullanılmasına dikkat edilmelidir.
-Kullanılan boyaların kaliteli olması ortaya çıkacak eserin de kalitesini ortaya çıkaracağından dikkat edilmesi gerekir.
-Her boyama işleminden sonra kurumasına özen gösterilmelidir.
-Boyama işlemi yapılırken bir defa boyanan yerin üzerinden ikinci defa geçilmemesine dikkat edilmelidir. Böylelikle fırça izleri oluşumu engellenecektir.
Akrilik Boya İle Süs Kabağı Boyama
Süs kabağı boyama işleminde yaygın kullanılan yöntemlerden biri de akrilik boyamadır. Akrilik boyama ile yapılan teknikte boya kadar fırçalar da önem teşkil etmektedir. Süs kabakları akrilik boyalar ile boyanmadan önce yüzeylerinin temiz ve herhangi bir çizik bulunmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde istenilen desen oluştururken hoş olmayan görüntüler ortaya çıkabilir. Akrilik boya çoğu kırtasiye ve marketlerden temin edilebilen ve kaliteli bir boyadır.
Boyama işlemine geçmeden önce fırçaların temiz olması gerekmektedir. Fırça temizleme işlemi gerçekleştirildikten sonra acele etmeden boyama işlemine başlanır. Ayrıca fırçaların tek yönde hareket ettirerek boyamak önemlidir. Bu şekilde süs kabağı boyama işlemi yapıldığında herhangi bir fırça izi oluşmamaktadır. Hoş olmayan görüntülerin önüne geçilmesi adına dikkat edilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da akrilik boya seçimidir. Boya seçimi ortaya çıkacak eşyanın kaliteli olmasında önemli bir etkendir. Örneğin metalik akrilik boya seçimi yapıldığı zaman sonradan süs kabakları üzerine vernik uygulanmasına gerek duyulmamaktadır. Ayrıca daha parlak ve hoş görüntülere sahip süs kabakları ortaya çıkmaktadır.